Kynutý švestkový koláč

Tenké těsto, šťavnaté švestky, křupavá drobenka

Z kynutého těsta má řada hospodyněk velký respekt, předchází mu pověst velmi obtížné a komplikované přípravy. Věřte ale, že tomu tak není. S kynutým těstem se dobře pracuje, nelepí se, chce jen trochu trpělivosti a pečlivosti. Zcela jistě vás přesvědčí tento kynutý švestkový koláč. Připomíná tak trochu valašský frgál, namísto povidel jsou na něm ale čerstvé švestky. Určitě vyzkoušejte, dokud švestky ještě jsou k mání! 🙂

Kynutý švestkový koláč

 

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

  • doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 45 minut kynutí + asi 30 – 40 minut pečení
  • obtížnost: snadné

 

suroviny:

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 7 g sušeného droždí
  • kůra z omytého bio citrónu
  • špetka soli
  • 75 ml mléka
  • 1 vejce
  • 5 lžic slunečnicového oleje

 

na obložení těsta:

  • 500 g švestek

 

na drobenku:

  • 150 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • špetka soli

 

na potření okrajů koláče:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

 

na vymazání plechu nebo pekáče:

  • sádlo
  • hrubá mouka

 

postup:

Pekáč nebo plech o rozměrech asi 25 x 40 cm vymažu sádlem a vysypu hrubou moukou. Omyté švestky vyloupu a rozpůlím, pokud jsou velké, tak rozčtvrtím. Prohnětením všech přísad připravím drobenku. Poté připravím těsto: Smíchám všechny jeho sypké součásti včetně ostrouhané kůry z jednoho omytého citrónu, do této směsi naliju promíchané tekuté části těsta. Dobře prohnětu do hladké nelepivé koule, kterou nechám asi půl hodiny kynout v teple pod utěrkou. Poté znovu, ale už jen lehce těsto prohnětu, přendám na pomoučený vál a pomoučeným válečkem vyválím do placky o velikosti plechu nebo pekáče, do kterého ji přenesu. Poté ještě hranou ruky a prsty na této placce vytvořím o něco vyšší okraje. Těsto rovnoměrně pokladu připravenými švestkami a posypu drobenkou a ještě asi 15 minut nechám v teple pod utěrkou kynout. Poté potřu vyšší okraje těsta žloutkem rozšlehaným s mlékem a dám do trouby předehřáté na 170 stupňů asi na 30 – 40 minut upéct.

 

Ještě něco k tomu:

  • Všechny suroviny těsta by kvůli jeho dobrému kynutí měly mít pokojovou teplotu, mléko by pokud možno mělo být vlahé.
  • Pokud jsou švestky velké, raději je místo rozpůlení rozčtvrtíme.
  • Použít samozřejmě můžeme i jiné ovoce dle momentální nabídky.
  • Do drobenky můžete přidat jeden vanilkový cukr nebo trochu skořice. Pokud chcete mít drobenku křupavější, můžete přidat hrstičku ovesných vloček.
  • Doba pečení může být individuální, každá trouba peče jinak. Upečený koláč poznáme podle špejle: když ji zapíchneme do těsta, vytáhneme ji bez jakýchkoli zbytků těsta. Drobenka by měla být zlatavá.
2

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Komentáře

Dobrý den, mohu se zeptat? Dá se k tomuto druhu těsta použít třeba mák nebo tvarohová plnka? Čerstvé ovoce bude asi hodně šťavnaté, ale podobná náplň jako do frgálů může být také dobrá a koláč vydrží déle vláčný. Děláte je tedy i s jinou náplní? Děkuji Jarka

Dobrý den, makovou náplň (mák svařený s mlékem a cukrem – recept určitě najdete) nebo tvarohovou (tvaroh, trocha pudinkového prášku, cukr) samozřejmě zkusit můžete, doporučuji ale jen tenčí vrstvu náplně a také dle potřeby případně přizpůsobit délku pečení. Nebojte se ale, také recepty koláčů s makovou i tvarohovou náplní tady časem najdete! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk