Tvarohový koláč tety Milunky, po němž se vždycky jen zaprášilo

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Linecký tvarohový koláč s citrónem

Na tetu Milunku si docela často vzpomenu, mimo jiné i kvůli tomu, že tuze dobře vařila i pekla. Skoro celý svůj život žila sama, ale v jídle se rozhodně neodbývala, svůj jazýček měla tuze vybíravý. Myslím, že její kuchařský repertoár nebyl zase až tak moc široký, ale tím spíš svoje recepty vypiplala ke skutečné dokonalosti.

Pozvání od Milunky na oběd nebo večeři bylo pokaždé svátkem. A i pro neohlášené hosty se vždycky něco dobrého k zakousnutí našlo. Třeba tenhle dokonalý koláč, plný voňavého tvarohu, s křehkým těstem a pikantní zavařeninou. Po návštěvě nikdy nezbyl.

Linecký tvarohový koláč s citrónem

Linecký tvarohový koláč s citrónem

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 60 minut chlazení těsta + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

na těsto:

  • 320 g polohrubé mouky
  • 180 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • kůra z 1 biocitrónu
  • špetka soli

na potření těsta:

  • 5 lžic pikantního džemu

na náplň:

  • 750 g tučného tvarohu
  • zbytek 190 g kelímku zakysané smetany
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra a šťáva z 1 biocitrónu
  • 2 žloutky
  • sníh z 5 bílků
  • špetka soli
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání upečeného koláče

postup:

Do mísy proseju mouku a cukr, přidám ostrouhanou kůru z omytého a osušeného citrónu a špetku soli, promíchám. Přidám změklé máslo, žloutky a smetanu. Nožem ve směsi rozsekám a částečně promíchám máslo, nakonec těsto zpracuji ručně. Hotové těsto uložím do potravinářské fólie do lednice asi na hodinu vychladit.

Mezitím ušlehám bílky se solí do tuhého sněhu. V další míse rozmíchám tvaroh se zbytkem kelímku zakysané smetany, prosátým cukrem, vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku, hrubou moukou, ostrouhanou kůrou i šťávou z jednoho omytého biocitrónu  a žloutky, nakonec zlehka vmíchám sníh.

Do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy dám asi dvě třetiny v chladu odleženého a do tvaru formy rozváleného těsta, a to tak, aby těsto pokrylo i boky formy. Těsto do formy přenesu pomocí válečku, uvnitř k formě těsto přitlačím a dotvaruji rukou, případné zbytky těsta z boků formy odříznu ostrým nožem.

Dno formy pokryté těstem opatrně potřu džemem, potom do formy přenesu a rozetřu tvarohovou náplň.

Tvarohovou náplň zakryju zbylou třetinou těsta, rozválenou do velikosti formy. Peču v troubě rozpálené na 150 stupňů asi 40 minut. Povrch koláče by měl být zlatavý, po zabodnutí špejle do hotového koláče ji vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta a tvarohové náplně.

Vychladlý koláč posypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Rozpis surovin je na kulatou formu o průměru asi 26 centimetrů. Pokud máte formu o něco menší, v náplni koláče uberte jeden tvaroh a část cukru i mouky.
  • Pokud budete péct v keramické formě, délka pečení bude asi o 10 až 15 minut delší.
  • S vychlazeným těstem se snažte pracovat bez zbytečných časových prodlev, čím je těsto teplejší, tím snáze se trhá.
  • Tvaroh na pečení vždy kupujte v alobalovém obalu, ten ve vaničce mívá velké množství tekutiny, tedy syrovátky.
  • Pokud nemáte po ruce vanilkový lusk, nahraďte jej v náplni vanilinovým cukrem a dejte o jednu lžíci méně moučkového cukru.
  • Do tvarohové náplně můžete také přidat hrst sušených brusinek nebo nahrubo posekaných sušených meruněk.
  • Džem k potření těsta použijte skutečně pikantní, tedy třeba z červeného rybízu, višňovou nebo brusinkovou.
  • Povrch koláče můžete před pečením ještě ozdobit buď ozdobami z odřezků těsta, nebo třeba plátky oloupaných mandlí.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *