Nejlepší sterilované okurky
Publikováno: 16.07.2019

Ty opravdu nejlepší kyselé okurky aneb Vzpomínka na Inku

Mám pocit, že předlistopadové doby zavařování se pomalu začínají vracet. Aspoň co se okurek týče určitě. Ani se nedivím, na skutečně dobré sterilované okurky v regálech obchodů narazíte opravdu málokdy a navíc i u těch nepříliš valné chuti se cena jedné sklenice blíží čtyřiceti korunám.

A tak jsem se i já po delším čase rozhodnul znovu sáhnul po osvědčeném receptu právě na sterilované okurky, který mně před řadou let dala jedna z nejlepších kamarádek mého mládí, nedávno po nešťastném úrazu zemřelá herečka a dabérka Inka Šecová. Tyhle kyselé okurky podle Inky jsou skutečně ty nej, jaké jsem kdy ochutnal. 🙂 Rozhodně ale doporučuji se rozpisu striktně držet a recept ničím „nevylepšovat“.

 

Nejlepší sterilované okurky

  • doba přípravy: asi 60 minut + několik hodin namočení okurek ve vodě + asi 30 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • asi 3 kg menších okurek nakládaček
  • 2 litry vody
  • 0,5 litru lihového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g soli
  • 20 tablet umělého sladidla

 

na jednu velkou sklenici (velikost 725 ml):

  • 4 tenčí kolečka mrkve
  • 2 tenčí kolečka petržele
  • 2 tenčí kolečka křenu
  • 4 tenčí plátky cibule
  • snítka kopru
  • menší kousek bobkového listu
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • půl lžičky hořčičného semínka

 

postup:

Okurky důkladně omyju, případně od nečistot vydrbu kartáčkem a nechám je několik hodin namočené ve studené vodě.

Zavařovací sklenice i víčka dobře vymyju. Na dno každé sklenice dám oloupanou, omytou a na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a křen, plátky oloupané cibule, snítky kopru, kousky bobkového listu, hřebíčky a kuličky celého černého pepře, nového koření a hořčičného semínka.

Do takto připravených zavařovacích sklenic s kořením a zeleninou naskládám co možná nejtěsněji k sobě okurky.

Připravím si potřebné množství nálevu v uvedeném poměru vody, octa, cukru a soli, dám krátce převařit a do převařeného nálevu vhodím ještě tabletky umělého sladidla.

Ještě horkým nálevem zaliju asi 2 cm pod okraj přichystané sklenice s okurkami, zavíčkuji je a dám sterilovat. Od doby, kdy voda v zavařovacím hrnci (nebo pára v zavařovacím automatu) dosáhne 100 stupňů, sterilujte 10 až 12 minut.

Sterilované sklenice s okurkami nechám vychladnout a pak je uložím, ideálně na chladnější místo.

Nejlepší sterilované okurky

 

Ještě něco k tomu:

  • V receptu výše uvedená množství okurek a nálevu jsou jen orientační. Hodně totiž záleží na velikosti okurek.
  • Tak trochu hlavolamem při zavařování okurek občas bývá právě to, kolik sklenic a jaké množství nálevu bude potřeba. Odpověď je jednoduchá: Do jedné sklenice na zkoušku vyskládejte okurky a zalejte je vodou. Tu pak vylejte do odměrky a okurky vyndejte na váhu. Celkovou váhu okurek, které chcete zavařit, vydělte váhou těch z jedné zkušební sklenice a dostanete tak počet sklenic, které jimi nejspíš naplníte. Podle objemu vody v odměrce pak snadno zjistíte i potřebné množství nálevu, který si musíte připravit.
  • Nálevem sklenice plňte asi 2 centimetry pod okraj.
  • Doporučenou dobu sterilace nepřekračujte, okurky by pak nebyly křupavé, ale rozměklé.
20+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk