Ty opravdu nejlepší kyselé okurky aneb Vzpomínka na Inku

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

Nejlepší sterilované okurky

Mám pocit, že předlistopadové doby zavařování se pomalu začínají vracet. Aspoň co se okurek týče určitě. Ani se nedivím, na skutečně dobré sterilované okurky v regálech obchodů narazíte opravdu málokdy a navíc i u těch nepříliš valné chuti se cena jedné sklenice blíží čtyřiceti korunám.

A tak jsem se i já po delším čase rozhodnul znovu sáhnul po osvědčeném receptu právě na sterilované okurky, který mně před řadou let dala jedna z nejlepších kamarádek mého mládí, nedávno po nešťastném úrazu zemřelá herečka a dabérka Inka Šecová. Tyhle kyselé okurky podle Inky jsou skutečně ty nej, jaké jsem kdy ochutnal. 🙂 Rozhodně ale doporučuji se rozpisu striktně držet a recept ničím „nevylepšovat“.

Nejlepší sterilované okurky

  • doba přípravy: asi 60 minut + několik hodin namočení okurek ve vodě + asi 30 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 3 kg menších okurek nakládaček
  • 2 litry vody
  • 0,5 litru lihového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g soli
  • 20 tablet umělého sladidla

na jednu velkou sklenici (velikost 725 ml):

  • 4 tenčí kolečka mrkve
  • 2 tenčí kolečka petržele
  • 2 tenčí kolečka křenu
  • 4 tenčí plátky cibule
  • snítka kopru
  • menší kousek bobkového listu
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • půl lžičky hořčičného semínka

postup:

Okurky důkladně omyju, případně od nečistot vydrbu kartáčkem a nechám je několik hodin namočené ve studené vodě.

Zavařovací sklenice i víčka dobře vymyju. Na dno každé sklenice dám oloupanou, omytou a na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a křen, plátky oloupané cibule, snítky kopru, kousky bobkového listu, hřebíčky a kuličky celého černého pepře, nového koření a hořčičného semínka.

Do takto připravených zavařovacích sklenic s kořením a zeleninou naskládám co možná nejtěsněji k sobě okurky.

Připravím si potřebné množství nálevu v uvedeném poměru vody, octa, cukru a soli, dám krátce převařit a do převařeného nálevu vhodím ještě tabletky umělého sladidla.

Ještě horkým nálevem zaliju asi 2 cm pod okraj přichystané sklenice s okurkami, zavíčkuji je a dám sterilovat. Od doby, kdy voda v zavařovacím hrnci (nebo pára v zavařovacím automatu) dosáhne 100 stupňů, sterilujte 10 až 12 minut.

Sterilované sklenice s okurkami nechám vychladnout a pak je uložím, ideálně na chladnější místo.

Nejlepší sterilované okurky

Ještě něco k tomu:

  • V receptu výše uvedená množství okurek a nálevu jsou jen orientační. Hodně totiž záleží na velikosti okurek.
  • Tak trochu hlavolamem při zavařování okurek občas bývá právě to, kolik sklenic a jaké množství nálevu bude potřeba. Odpověď je jednoduchá: Do jedné sklenice na zkoušku vyskládejte okurky a zalejte je vodou. Tu pak vylejte do odměrky a okurky vyndejte na váhu. Celkovou váhu okurek, které chcete zavařit, vydělte váhou těch z jedné zkušební sklenice a dostanete tak počet sklenic, které jimi nejspíš naplníte. Podle objemu vody v odměrce pak snadno zjistíte i potřebné množství nálevu, který si musíte připravit.
  • Nálevem sklenice plňte asi 2 centimetry pod okraj.
  • Doporučenou dobu sterilace nepřekračujte, okurky by pak nebyly křupavé, ale rozměklé.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *