Na špenátu šnek, vedle pšenice

Hlavní jídla Přílohy

 // 

Vinná klobása s čerstvým špenátem a bulgurem

Vinnou klobásu zdaleka nespojuji jen s Vánoci, u nás doma si na ní pochutnáváme docela často. Je škoda, že její příprava se v řadě domácností omezuje jen na osmažení na pánvičce, ať už „na přírodno“ nebo v trojobalu. I sebevíc kvalitní vinná (případně smetanová) klobása má v sobě tuku dost a je proto myslím zbytečné ji ještě v dalším tuku při smažení „koupat“. Alternativních způsobů přípravy je celá řada, ten následující je zcela jednoduchý a přitom bez zbytečného tuku navíc.

Vinná klobása s čerstvým špenátem a bulgurem

  • doba přípravy: asi 45 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • asi 800 g vinné (nebo bílé smetanové) klobásy
  • 500 g čerstvého špenátu
  • oříšek másla
  • 1 větší cibule
  • asi 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce 12 % smetany
  • 300 g bulguru
  • 1 – 2 jarní cibulky
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • snítka libečku
  • petrželka na ozdobení
  • sůl
  • mletý pepř
  • trocha hladké mouky

 

postup:

Na olivovém oleji krátce orestuji nakrájenou jarní cibulku společně se suchým bulgurem, přidám nakrájený libeček a zaleju osoleným vývarem, přikryju poklicí a nechám stát v teple. Do 30-45 minut by se veškerá tekutina měla do bulguru vsáknout.

Mezitím operu listy špenátu a spařím je horkou vodou, nechám okapat a přebytečnou vodu ještě vymačkám. Na másle zpěním drobně nakrájenou cibuli a rozsekaný česnek, přidám listy špenátu a krátce orestuju, zaliju smetanou, osolím, opepřím a přebytečnou tekutinu nechám za občasného míchání odpařit.

Klobásu rozdělím na 4 stejné části, stočím do šneků, propíchnu špejlí a z obou stran popráším hladkou moukou. Pekáček vyložím pečícím papírem, vložím vedle sebe šneky klobásy a pod grilem nechám z obou stran opéci do zlatova.

Z opečených klobás odstraním špejle a položím na jednotlivé talíře na špenátové lůžko. Bulgur podávám v samostatné míse, posypaný petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Někdo u čerstvého špenátu odkrajuje stonky listů, já je ale nechávám.
  • Pro ty, co přece jen trochu tápou: Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, použít se dá nejen jako příloha, ale i do řady zeleninových nebo masitých jídel.
  • U tohoto jídla lze místo bulguru podávat jako přílohu i kuskus nebo pohanku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *