Maková bábovka s citrónovou polevou
Publikováno: 16.03.2020

Vláčná, voňavá a velmi jedlá maková bábovka

Zdá se mně, že mák je poslední dobou znovu v kurzu, a to je dobře. Bez ohledu na jeho pozitivní dopady na zdraví, o nichž jste určitě už slyšeli, je mák skvělou surovinou hlavně pro pečení. Co by byly třeba tradiční české buchty bez makové náplně? Važme si máku i proto, že zdaleka ne všude je na trhu k mání. Třeba do takového Holandska se mák musí pašovat, protože tam je coby opiát zakázaný, jak nedávno připomněla skvělá cukrářka Mirka van Gils Slavíková.

Kromě už zmíněných kynutých buchet mám mák od dětství spojený s makovcem, který moje maminka ráda a často pekla. Tentokrát tady mám ale recept na makovou bábovku. Vláčnou, voňavou a velmi jedlou. 🙂 Díky skořici, čerstvé citrónové i sušené pomerančové kůře a také rumu je její chuť výrazně plná, jednoduchá citrónová pikantní poleva každý její plátek náležitě osvěží. Určitě stojí za to vyzkoušet!

Maková bábovka s citrónovou polevou

 

Maková bábovka s citrónovou polevou

  • doba přípravy: asi 30 minut + pečení asi 55 minut + chladnutí asi 2 hodiny
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 380 g polohrubé mouky
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky sušené pomerančové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 90 g mletého máku
  • 300 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 1 vanilinový cukr
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli

 

na polevu:

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g moučkového cukru

 

na vymazání a vysypání formy:

  • sádlo nebo jiný tuk
  • hrubá mouka

 

postup:

Do větší mísy prosiju mouku, krupicový i vanilinový cukr a prášek do pečiva, přidám mletý mák, mletou skořici a sušenou pomerančovou kůru. Směs v míse dobře promíchám.

Středně velkou bábovkovou formu dobře vymažu sádlem a vysypu hrubou moukou. Bílky ušlehám se špetkou soli do tuha, ke konci šlehání přidám kůru, ostrouhanou z omytého bio citrónu.

Do rendlíku naliju mléko, olej a rum a přidám žloutky. Směs krátce, ale dobře prošlehám a naleju do mísy se směsí sypkých surovin, ručním šlehačem vše dobře promíchám. Nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.

Těsto naliju do připravené formy, urovnám a dám do trouby, vyhřáté na 180 stupňů. Po 15 minutách teplotu snížím na 160 stupňů a peču dalších 35 až 40 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkouším špejlí, kterou musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Bábovku ve formě nechám několik málo minut mimo troubu a pak ji vyklopím a nechám úplně vychladnout.

Vychladlou bábovku přeleju citrónovou polevou, kterou připravím z prosátého moučkového cukru, utřeného s citrónovou šťávou do polotuha.

 

Ještě něco k tomu:

  • Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, hlavně ty tekuté a také vejce si proto připravte s dostatečným časovým předstihem.
  • Pokud máte vanilkový lusk, vaše bábovka s ním bude samozřejmě výrazně lepší, než s vanilinovým cukrem. 🙂
  • Polevu můžete ozdobit třeba trochou odložené ostrouhané citrónové kůry.
  • Jste-li vegetariáni a chcete-li být důslední, vymazejte formu jiným tukem, než sádlem. 🙂
8+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk