Jednoduché, originální, rychlé a velmi chutné! To je jídlo, které moje maminka chystala docela často a na které jsem se pokaždé opravdu hodně těšil. 🙂 Slaná žemlovka s uvedenými ingrediencemi je rodinným receptem, s nímž jsem se jinde ještě nikdy nesetkal. Na zmínku o slané žemlovce jsem sice párkrát už narazil, nicméně ta s kyselými okurkami je skutečně pravým rodinným stříbrem. 🙂
Slaná žemlovka
- doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 20 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 5-6 rohlíků
- 3 vejce
- 100 – 150 ml mléka
- 100 g tvrdého sýra typu gouda
- 100 g polosuchého salámu typu turistický nebo Vysočina
- 100 g kyselých okurek
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
na vymazání a vysypání pekáčku:
- lžíce másla
- strouhanka
postup:
Rohlíky nakrájím na o něco méně než centimetrové plátky, salám a sýr na střední kostičky, kyselou okurky na plátky. Dno máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku vyložím souvislou vrstvou rohlíků, na ně dám plátky okurek a kostky salámu a sýra, přidám několik rovnoměrně rozložených vloček másla. Pokračuji vrstvou rohlíků a opět vrstvou okurek, salámu, sýra a vloček másla, poslední vrstvou budou rohlíky, na které dám ještě trochu másla. Pekáček vložím do trouby na 180 stupňů na dobu asi 5 minut. Mezitím rozšlehám vejce se solí, trochou pepře a mlékem, kterého by mělo být asi tolik, aby vaječná směs dosahovala skoro až k horní rohlíkové vrstvě žemlovky. Pekáček vyndám z trouby, rozpečenou rohlíkovou směs zaliju vaječnou směsí a dám asi na 15 minut při 180 stupních znovu péct. Povrch hotové žemlovky je zlatavý a křupavý.
Ještě něco k tomu:
- Ve slané žemlovce báječně zužitkujete zbytky tvrdšího pečiva, sýra nebo uzeniny.
- Rohlíky nebo housky můžete nahradit toustovým chlebem nebo i celozrnným pečivem. Pečivo je lepší použít starší, než úplně čerstvé.
- Pikantnější chuti můžete docílit, když jako sýr použijete čedar.
- Polosuchý salám nenahrazujte ani salámem měkkým, ani tvrdými druhy salámu či jakoukoli jinou uzeninou, do této slané žemlovky se příliš nehodí.
- Pokud jste vegetariáni, uzeninu můžete nahradit vyšším množstvím sýra.
- K zapékání slané žemlovky se hodí menší plechový nebo skleněný pekáček, ale i zapékací keramická mísa. Hlubší nádoba s malou plochou dna není příliš vhodná, na slané žemlovce je totiž dobrá křupavá kůrka na povrchu. 🙂