Celerová pomazánka
Publikováno: 07.10.2020

Zapomenutá pomazánka

Také se vám někdy stalo, že jste nějakou dobrotu nechtěně vypustili ze své paměti a tudíž i stravovacího repertoáru? A že jste ji až po letech s radostí znovuobjevili? Mně se tohle přihodilo s moc dobrou celerovou pomazánkou, kterou jsem bůhvíproč přestal dělat a po léta tak nejedl.

Není to tak dávno, co u nás v nedalekém městečku otevřeli novou kavárničku. Je v prvorepublikovém stylu, skutečně hodně vymazlená, pochopitelně včetně nabízeného menu. Vedle tuze dobrých sladkostí, ale i skvělých snídaní, obědů i večeří tam vždycky mají ve vitríně vedle šunkových chlebíčků i domácí chléb s celerovou pomazánkou. Ta ale je! Neodolám skoro nikdy. 😊

A tak jsem se do její chuti brzy začal trefovat i doma. A to tím spíš, že jsem -jak už jsem zmínil zkraje – kdysi dávno podobnou pomazánku dělával. Po několika pokusech se povedlo! Teď celerovou pomazánku míváme i u nás doma pravidelně. A jsem si jist, že zapomenuta už nikdy nebude.

 

Celerová pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 300 g bulvy celeru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 menší mrkve
  • 100 g ementálu
  • 2 smetanové tavené sýry
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1 lžíce sekané natě libečku
  • 8 lžic majonézy
  • špetka moučkového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Oloupu a očistím celer i mrkev a nastrouhám je najemno, na jemném struhadle nastrouhám i sýr. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli,  očistěné a najemno nakrájené celerové řapíky, nadrobno nasekané listy libečku, majonézu, tavený sýr, špetku cukru, mletý černý pepř a sůl. Vše dobře promíchám.

Nejlépe chutná s čerstvým domácím kváskovým chlebem nebo s tmavým žitným chlebem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Do pomazánky můžete použít i jiný kvalitní tvrdý sýr, ten tavený by měl rozhodně být bez příchutě.
  • Pokud pomazánku podáváte již namazanou na chlebu, obložte jej čerstvou zeleninou: tenkými plátky rajčat nebo ředkviček, kolečky papriky nebo třeba trochou jemně nasekaného pórku.
12+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk