Těstoviny s fenyklem, lilkem, rajčaty, červenou cibulí a dvojím sýrem
Publikováno: 29.10.2020

Zase jiný oběd je na světě

To vám takhle jednou v lednici zůstanou zapomenuté a proto už i trochu ovadlé dva fenykly. Do salátu se vám je proto už dávat nechce. Ale co tedy s nimi?

Rychle mně proběhly hlavou všechny možnosti a odpověď byla na světě: Fenykly přidám společně s nějakou další zeleninou do těstovin a doplním sýrem! Rychlý a zase jiný oběd je na světě. Nebo že by teplá večeře?

Vedle fenyklů se nakonec ocitl lilek, který jsem dokoupil, k tomu jsem přihodil ještě pár rajčat, červenou cibuli, česnek a můj oblíbený sýr s modrou plísní. A plnou chuť jsem pojistil trochou kořením, které mně přišlo pod ruku. Výsledek? Byl skvělý! Ani tentokrát nezklamalo moje přesvědčení, že těstoviny jsou pro improvizaci v kuchyni jak stvořené. 😊

 

Těstoviny s fenyklem, lilkem, rajčaty, červenou cibulí a dvojím sýrem

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut pečení zeleniny a vaření těstovin
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 300 g těstovin
  • 2 menší fenykly
  • 2 středně velké lilky
  • 2 červené cibule
  • 6 středně velkých rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 10 až 20 kapek tabasca
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 150 g sýra s modrou plísní

 

k podávání:

  • strouhaný parmazán

 

postup:

Do většího pekáčku nakrájím na zhruba pěticentimetrové kostky omytý lilek, ze které jsem odstranil stopku, oloupanou a na šestiny rozkrájenou červenou cibuli a omyté fenykly, zbavené oschlé spodní části a nakrájené na čtvrtiny, z nichž každou ještě rozpůlím. Zeleninu zastříknu tabascem, přidám odrhnuté lístky tymiánu, osolím, opepřím a dobře promíchám. Do trouby, rozpálené na 200 stupňů dám péct na 20 minut, v polovině času promíchám. Potom přihodím omytá, na menší kostičky rozkrájená a s balzamikem, třtinovým cukrem, pepřem a solí promíchaná rajčata, a také oloupané a nahrubo rozsekané stroužky česneku, peču ještě 5 minut. Upečenou zeleninu zasypu rozdrobeným plísňovým sýrem, který nechám v teplé troubě krátce rozpustit.

Během pečení zeleniny uvařím al dente těstoviny, které na závěr promíchám se směsí upečené zeleniny a rozpuštěného plísňového sýra. Na talířích sypu strouhaným parmazánem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Jako těstoviny jsem použil semolinové maccheroni al ferreitto, sáhnout ale můžete prakticky po jakémkoli středně velkém neplněném druhu těstovin.
  • Jako sýr s modrou plísní můžete využít třeba gorgonzolu, ale třeba i snadněji dostupnou nivu. Vyzkoušet můžete i nějaký měkčí, chuťově výraznější sýr, včetně těch ovčích nebo kozích.
  • Mimo sezónu použijte místo čerstvého tymián sušený.
10+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk