Zimní trojice

Polévky

 // 

Zelí, brambory, sušené houby

Brambory, zelí a houby. Jak často se v zimě v našich krajích právě tato trojice v kuchyni objevuje. A kolik jen rozličných jídel se z ní dá vykouzlit! Naše babičky by mohly dlouze vyprávět.

I u nás doma ve špajzu jsou brambory a s nástupem podzimu i zelná hlávka, ale také soudek zelí kysaného stálicemi. A pár hub skoro vždycky domů z lesa z procházky se psy taky přineseme. A když ne, v mrazáku je hub z léta nastřádaných stále dost, o těch sušených ani nemluvě. A tak i já mám onu trojici na kuchyňské lince „v práci“ docela často.

Třeba jen těch polévek, co se právě ze zelí, brambor a hub dá vytvořit! Tentokrát jsem zacílil na jednu z čerstvého, tedy nekysaného zelí. Zrovna teď, když venku teplota stále častěji padá pod nulu, třeba právě horká polévka přijde tuze vhod, klidně i v trochu větším talíři jako teplá večeře. Tady je.

Zelná polévka s čerstvými houbami a klobásou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • asi čtvrtka malé hlávky bílého zelí
  • 2 hrsti očistěných pokrájených čerstvých hub
  • 2 středně velké brambory
  • 1 polotvrdá klobása
  • 1 středně velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička libečku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce sádla
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • posekaná pažitka

postup:

Zelí očistím, omyji, zbavím tvrdého středového košťálu a drobněji pokrájím. Stroužky česneku oloupu a nasekám nahrubo. Brambory oloupu a nakrájím na menší kostičky, na půlkolečka pokrájím klobásu, očistím a pokrájím houby.

Na sádle za občasného míchání orestuji do sklovata oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Pak ji zasypu mletou sladkou paprikou, kterou krátce za stálého míchání nechám zpěnit a zaliji hovězím vývarem. Přisypu pokrájené zelí, brambory, klobásu, houby a posekaný česnek, přidám libeček, tymián, celý kmín, mletý černý pepř a sůl a přivedu k varu. Zvolna vařím asi 15 minut.

V zakysané smetaně dobře prošlehám hladkou mouku a přidám do polévky, promíchám a vařím ještě asi 5 minut.

V talířích polévku sypu posekanou pažitkou.

Zelná polévka s čerstvými houbami a klobásou

Ještě něco k tomu:

  • Nemáte-li čerstvé houby, použijte sušené. Ty alespoň na hodinu namočte a před přidáním do polévky ještě asi 5 minut samostatně povařte. Do polévky můžete přidat i vodu, ve které byly houby namočené a v níž se vařily.
  • V sezóně pochopitelně použijte bylinky čerstvé.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *