Černý kuba

Hlavní jídla Sezónní

 // 

Aktualizováno

Vánoční houbový kuba

Bez tohoto tradičního jídla si Vánoce vůbec neumím představit. Také houbového kubu mám navíc spojeného hlavně s mojí babičkou.

Zdaleka ne každému kuba z krup a hub hned napoprvé chutnal. Věřte ale, že pokud jeho osvědčenou a doporučovanou přípravu „neošidíte“ a pokud ho skutečně dobře ochutíte, i ten největší zatvrzelec změní názor a na kubovi od vás si pochutná. Já bych se tedy po něm doslova utloukl a na Štědrý den, kdy ho míváme k obědu, se na něj těším snad ještě víc, než na večerní rybu s bramborovým salátem. I proto dělávám houbového kubu i v průběhu celého roku.

Také na houbového kubu existuje celá řada různých receptů, řadu z nich jsem časem vyzkoušel. Kubu jsem dřív třeba dělával z menších krupek, ale ty velké mně v něm chutnají víc. Tady je recept, ke kterému jsem po letech nakonec došel a kterého se držím:

Vánoční houbový kuba

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 60 minut vaření + asi 15 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g velkých ječných krup
  • 3 hrsti směsi sušených hub
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce husího sádla
  • 3 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky celého kmínu
  • 1 lžička sušeného libečku
  • půl lžičky sušené saturejky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • pažitka
  • kyselé okurky k podávání

postup:

Sušené houby zaliju v rendlíku vodou tak, aby byly potopeny, a dám je velmi zvolna vařit asi na 20 až 30 minut. Pak houby scedím, slitou vodu nevylévám.

Kroupy propláchnu studenou vodou, pak je proleju vařící vodou a znovu studenou. V kastrolu propláchnuté kroupy zaliju vodou z hub a také drůbežím vývarem, přidám špetku mletého černého pepře a libeček. Kroupy dám velmi zvolna vařit asi na 25 až 30 minut. Občas je zamíchám, v případě potřeby přidám ještě trochu horké vody nebo drůbežího vývaru. Uvařené kroupy scedím.

Ve větším silnostěnném kastrole, vhodném i do trouby, na plotně na husím sádle osmažím drobněji nakrájenou cibuli, z plotny sundám dřív, než cibule začne zlátnout. Přidám uvařené houby a kroupy, majoránku, celý i drcený kmín a saturejku, oloupaný a se solí utřený česnek, osolím a opepřím a vše dobře propíchám. Lžící kubu v kastrole trochu upěchuju a dám do horké trouby asi na 190 stupňů na 10 až 15 minut zapéct.

Na talířích sypu pažitkou a podávám s kyselými okurkami.

Ještě něco k tomu:

  • Na kubu můžete samozřejmě použít i čerstvé houby, ty pochopitelně namísto vaření poduste na sádle a cibuli, uvedených v receptu.
  • Máte-li k dispozici zelené bylinky, rozhodně je přidejte místo sušených.
  • Husí sádlo je pro přípravu kuby skutečně nejlepší, já si ho mimo jiné právě i kvůli kubovi schovávám v mrazáku. Pokud husí sádlo ale nemáte, můžete použít vepřové a může v něm být i trochu škvarků. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *