Broskvová bublanina podle Mirky
Publikováno: 09.10.2020

Famózní!

Naprosto mě okouzlila! Bublanina od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové je prostě famózní, jak ona sama tak ráda a často říká, a jaká je vlastně i ona sama.😊 Famózní je také název její nejnovější, skutečně skvostné kuchařky, kde mimo mnoha dalších je i recept na tuto úžasnou bublaninu.

Poprvé jsem ji pekl ještě před vydáním zmíněné kuchařky, když tuhle bublaninu Mirka dělala na sociálních sítích v jednom ze svých skvělých video studií. Recept jsem si poté mírně upravil, tak jak mně vyhovuje. A od té doby je Mirčina bublanina u nás na stole často. Upéct si ji můžete i teď, když s postupujícím podzimem čerstvého ovoce ubývá. Ovoce na tuto bublaninu totiž není třeba příliš a samotné těsto je tak výtečné, že neváhám do bublaniny použít ani o trochu dražší ovoce z dovozu, třeba maliny nebo borůvky. Však se sami přesvědčte! 😊

Jahohodová bublanina podle Mirky

 

Bublanina podle Mirky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 300 g ovoce
  • 225 g hladké mouky
  • 50 g strouhaných mandlí
  • 225 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 20 ml koňaku
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli

 

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

 

k podávání:

  • moučkový cukr

 

postup:

Bílky ušlehám se špetkou soli do pěny. V jiné větší míse ušlehám do pěny změklé máslo s cukrem. Přidám ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, špetku muškátového oříšku a společně se žloutky do směsi zašlehám. Pak přisypu prosetou moukou s jemně nastrouhanými mandlemi a dobře promíchám. Nakonec do těsta lehce, ale dobře vmíchám sníh z bílků.

Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy těsto urovnám a rovnoměrně posypu omytým a dobře okapaným ovocem. V troubě, vyhřáté na 175 stupňů peču asi 35 minut, dokud špejli po zapíchnutí do těsta nevyndám bez jakýchkoli zbytků těsta.

Bublaninu před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Jahodová bublanina podle Mirky

 

Ještě něco k tomu:

  • Z ovoce se mně nejvíc do tohoto těsta osvědčilo drobnější a pikantnější ovoce, třeba červený rybíz, maliny nebo ostružiny, ale i drobnější jahody nebo borůvky. Přidat můžete ale i prakticky jakékoli jiné ovoce, jen by nemělo být příliš mokré, větší plody je lepší pokrájet.
  • Pokud místo vanilkového lusku budete do těsta přidávat vanilinový cukr, o jeho váhu snižte receptové množství krupicového cukru.
  • Místo koňaku můžete přidat brandy nebo i rum.
25+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk