Famózní!

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

Broskvová bublanina podle Mirky

Naprosto mě okouzlila! Bublanina od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové je prostě famózní, jak ona sama tak ráda a často říká, a jaká je vlastně i ona sama. Famózní je také název její nejnovější, skutečně skvostné kuchařky, kde mimo mnoha dalších je i recept na tuto úžasnou bublaninu.

Poprvé jsem ji pekl ještě před vydáním zmíněné kuchařky, když tuhle bublaninu Mirka dělala na sociálních sítích v jednom ze svých skvělých video studií. Recept jsem si poté mírně upravil, tak jak mně vyhovuje.

A od té doby je Mirčina bublanina u nás na stole často. Upéct si ji můžete i teď, když s postupujícím podzimem čerstvého ovoce ubývá. Ovoce na tuto bublaninu totiž není třeba příliš a samotné těsto je tak výtečné, že neváhám do bublaniny použít ani o trochu dražší ovoce z dovozu, třeba maliny nebo borůvky. Však se sami přesvědčte!

Jahohodová bublanina podle Mirky

Bublanina podle Mirky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g ovoce
  • 225 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 50 g strouhaných mandlí
  • 225 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 20 ml koňaku
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Ve větší míse, nejlépe v robotu ušlehám do pěny změklé máslo s cukrem. Přidám ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, špetku muškátového oříšku a postupně zašlehávám po jednom vejce a nakonec také koňak. Pak přisypu prosetou moukou, smíchanou s jemně nastrouhanými mandlemi a kypřícím práškem a dobře promíchám.

Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy těsto urovnám a rovnoměrně posypu omytým a dobře okapaným ovocem. V troubě, vyhřáté na 175 stupňů peču asi 35 až 40 minut, dokud špejli po zapíchnutí do těsta nevyndám bez jakýchkoli zbytků těsta.

Bublaninu před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Jahodová bublanina podle Mirky

Ještě něco k tomu:

  • Použít můžete menší i větší dortovou formu, podle toho, jak vysokou bublaninu chcete mít. Já dávám přednost formě větší, těsto se pod ovocem lépe propeče.
  • Z ovoce se mně nejvíc do tohoto těsta osvědčilo drobnější a pikantnější ovoce, třeba červený rybíz, maliny nebo ostružiny, ale i drobnější jahody nebo borůvky. Přidat můžete ale i prakticky jakékoli jiné ovoce, jen by nemělo být příliš mokré, větší plody je lepší pokrájet.
  • Pokud místo vanilkového lusku budete do těsta přidávat vanilinový cukr, o jeho váhu snižte receptové množství krupicového cukru.
  • Místo koňaku můžete přidat brandy nebo i rum.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *