Nedokážu nesebrat

Polévky Vegetariánské

 // 

Houbová polévka s růžičkovou kapustou

Vrchol letošní houbařské sezóny je sice dávno ten tam, ale tím spíš některé parádně rostlé, v okolních lesích při procházkách se psy náhodně objevené jedince nedokážu minout a nesebrat. Co ale doma s nimi? Sušit pár kousků se nevyplatí a na smaženici či jiný hlavní chod jich většinou bývá málo.

Po návratu z jedné takové cesty lesem se zrodila následující polévka. Stačilo letmo se rozhlédnout po špajzu, popustit uzdu fantazii a ke dvěma houbám přibrat pár růžičkových kapustiček, bramboru a cibuli. Ještě pár drobností a na stole byla skvělá, rychlá a zase jiná polévka. Určitě si zaslouží časem zopakovat.

Houbová polévka s růžičkovou kapustou

Houbová polévka s růžičkovou kapustou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 větší hřibovité houby
  • 2 středně velké brambory
  • asi 20 ks růžičkové kapusty
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pažitka

postup:

Na másle zpěním oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěné a nahrubo nasekané houby a krátce podusím. Pak cibuli s houbami zasypu hladkou moukou a za stálého míchání krátce restuji. Nakonec přisypu mletou papriku, rychle vše promíchám, zaliji zeleninovým vývarem a dobře prošlehám.

Přidám očištěnou a na půlky růžiček rozkrájenou kapustu, oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory a také rajčatový protlak, opepřím a osolím a přivedu k varu. Za občasného míchání vařím asi 15 minut. Na závěr do polévky přiliji sladkou smetanu, promíchám, v případě potřeby dosolím a dopepřím. Polévku trochu přihřeji, již ale nevařím. V talířích polévku posypu posekanou pažitkou.

Ještě něco k tomu:

  • Nemáte-li čerstvé houby, sušené nejlépe den předem namočte a pak na cibuli trochu déle poduste.
  • Máte-li rádi pikantnější chuť, ke sladké můžete přidat i špetku mleté pálivé papriky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *