Pomazánky – stále vděčný šlágr

Malá jídla Rychlé

 // 

Salámová pomazánka s celerem

Pomazánky se těší stálé oblibě hlavně kvůli svojí rychlé přípravě a nevyčerpatelnému počtu možných chuťových kombinací. Nabídnout se dají jak třeba ke svačině, tak i jako večeře, jsou ale také spolehlivým řešením pohoštění nečekané návštěvy. Já mám pomazánky ale rád ještě z dalších přinejmenším dvou důvodů: Poskytují obrovské možnosti pro zkoušení, hledání a improvizování, tedy pro to, co mě na vaření baví snad nejvíc, a v neposlední řadě mohu do pomazánek zužitkovat nejrůznější zbytky z ledničky nebo mrazáku a vykouzlit tak často nečekané a originální pomazánkové premiéry. 🙂

Také následující pomazánka vznikla během chvíle váhání, co narychlo a snadno připravit k večeři z toho, co je v lednici „jen“ běžně k mání. I díky spojení s čerstvým domácím kváskovým celožitným chlebem měla tato pomazánka velký úspěch. 🙂

 

Salámová pomazánka s celerem

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 150 g polosuchého salámu vcelku
  • 100 g másla
  • 100 g taveného sýra bez příchuti
  • 150 g jemně strouhaného celeru
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 zelené lahůdkové cibulky
  • čtvrt lžičky cukru moučky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Salám zbavený slupky umelu na masovém mlýnku a vidličkou utřu s máslem, taveným sýrem, jemně nastrouhaným celerem, majonézou, hořčicí, na drobno nakrájenými zelenými cibulkami, cukrem, mletým černým pepřem a solí.

 

Ještě něco k tomu:

  • Místo másla můžete použít margarín, například Ramu nebo Perlu.
  • Nemáte-li po ruce zelené lahůdkové cibulky, použijte jednu menší červenou, případně žlutou cibuli.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *