Hustá zimní zeleninová polévka s droždím a krupicí
Publikováno: 07.02.2020

Zelenina, droždí, krupice a zimní polévka

Miluju zeleninu, miluju polévky a rád taky mám rychlá jídla. Asi tak nějak jsem došel i k receptu, jehož výsledkem je zeleninová drožďová polévka. Polévka, která je zdravá, která zasytí a která také zahřeje, což teď, v zimě není nepodstatné. Klidně poslouží třeba jako lehká večeře. 🙂

K přípravě přitom potřebujete zeleninu, která je zdejší provenience a kterou i teď, v zimě bez problémů seženete, aniž by musela oplývat onou „umělohmotnou“ chutí, jak tomu v této době je třeba u rajčat. 🙁 Navíc při její přípravě můžete i improvizovat, a to jak podle toho, co zrovna máte ve špajzu, tak i podle svých chuťových preferencí.

Tahle polévka má být skutečně hustá, ve stylu skoro víc zeleniny, než tekutiny. A krupice s droždím jí dodávají „sílu“. A pokud byste náhodou kvasnicím s výjimkou kynutého těsta nefandili, neobávejte se: V této polévce přítomnost droždí nejspíš ani nezaznamenáte a přitom uděláte nemálo pro své zdraví. 🙂

 

Hustá zimní zeleninová polévka s droždím a krupicí

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 menší mrkev
  • menší kousek bulvy celeru
  • 3 řapíky celeru
  • 1 menší kořenová petržel i s natí
  • menší kousek bílé části pórku
  • 6 růžičkových kapustiček
  • 1 lžíce sterilované kukuřice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 vrchovatá lžíce krupice
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • půl lžičky sušeného tymiánu
  • dvě špetky sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • lžíce sádla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • lžíce másla na zjemnění

 

k podávání:

  • nať hladkolisté petrželky

 

postup:

Nedřív si připravím zeleninu. Na menší, přibližně stejně velké nudličky nakrájím očištěnou a omytou zeleninu – mrkev, celer, řapíkatý celer, kořen petržele a pórek, nahrubo nasekám česnek, rozpůlím růžičky kapusty, nahrubo posekám nať z petržele.

Na sádle nechám zesklovatět oloupanou a hruběji nakrájenou cibuli. Na ni rozdrobím droždí a restuji, dokud se droždí nerozpustí a nezačne tmavnout. Pak přisypu krupici a asi dvě minuty míchám, potom tento základ zaliju zeleninovým vývarem a dobře rozšlehám.

Do rozšlehaného vývaru s drožďovým základem vsypu všechnu připravenou pokrájenou zeleninu a nať z petržele, přihodím ještě kukuřici a také libeček, tymián, mletý černý pepř a sůl. Uvedu k varu a vařím asi 15 minut, během té doby několikrát zamíchám, ke konci varu přidám rajčatový protlak.

Hotovou polévku podle potřeby ještě dosolím a zjemním máslem. Na talířích sypu sekanou natí hladkolisté petrželky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Vegetariáni jen místo sádla použijí jiný tuk. 🙂
  • Pokud petržel nebudete mít i s natí, nahraďte ji sušenou.
  • Zeleninu v polévce můžete podle momentálních zásob vaší spíže a lednice pochopitelně obměňovat.
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk